Rezept für Baumkuchen und Baumkuchen-spitzen
Zutaten für eine 20 bis 26er Springform:
250 g Butter
200 g Zucker
2 Päckchen Vanillin-Zucker
5 Eier
Abgeriebene Schale von 1 unbehandelte Zitrone
2-3 EL Rum
100 g Marzipan
125 g Mehl
125 g Speisestärke
3 EL Aprikosen-Konfitüre
1 Tl Backpulver
je 1 Tl Gemahlene Ingver und Koriander
Zubereitung:
Butter, Zucker und Vanille-Zucker schaumig rühren. Geriebener Marzipan dazu geben und unterrühren. Eier trennen und die Eigelbe einzeln unterrühren. Zitronenschale, Rum, Ingwer und Koriander dazugeben. Mehl, Speisestärke und Backpulver mischen, sieben und zu den anderen Zutaten unterrühren.
Eiweiß steif schlagen und vorsichtig unterheben.
Aprikosenkonfitüre erwärmen und durch einen Sieb lassen. 6-7 EL Teig in eine zweite Schüssel geben und den Konfitüre darin untermischen.
Springform (20-26cm) einfetten und mit Backpapier auslegen - sehr wichtig ist, dass die Seiten auch mit Backpapier ausgelegt sind. 2-3 EL Teig in die Form geben und glattstreichen.
Im vorgeheizten Backofen (Nur Oberhitze oder Grill-ohne Umluft, sonst trocknet der Kuchen aus) bei 200°C 4-5 min. goldbraun backen.
Kuchen weiter schichten bis die Masse verbraucht ist. Ab und zu eine Aprikosen-Teig-Schicht dazugeben. Am besten neben den Ofen bleiben, denn sonst kann der Kuchen sehr schnell anbrennen.
Ich habe 90 Minuten fürs Backen gebraucht. Den Baumkuchen einen Tag stehen lassen, danach aprikotieren und mit Schokolade überziehen. Nach Lust und Laune dekorieren.
Für die Baumkuchenspitzen, den Kuchen in Dreiecken schneiden und diese mit Schokolade überziehen.
Рецепта за Баумкухен и баумкухен връхчета
Продукти
250гр масло, меко
200гр захар
2 ванилии
5 яйца
настърганата кора от 1 лимон
2-3 сл ром
100гр марципан
125гр брашно
125гр царевично нишисте
3 сл конфитюр от кайсии
1чл бакпулвер
по 1чл смлян джинжифил и кориандър
Начин на приготвяне
Разбийте маслото, захарта и ванилията до пухкавост. Прибавете настърганият марципан и объркайте добре. Разделете белтъците и жълтъците. Прибавете жълтъците по единичко към тестото и продължавайте да разбърквате. Добавете лимоновата кора, рома, джинжифила и кориандъра. Смесете брашното, нишистето и бакпулвера и ги пресейте, добавете към тестото, развъркайте.
Разбийте белтъците на сняг и ги объркайте внимателно в тестото. Отделете във втора купа няколко лъжици тесто, загрейте конфитюра, прецедете го през едно сито и го смесете с отделеното тесто.
Намаслете една тава (20-26 см) и сложете също хартия за печене, много важно е да сложите хартия също и на страните.
Печете в предварително загрята фурна при 200 градуса (само на горен реотан или на грил) 4-5 минути докато тестото се запече до златисто. Извадете и дайте следващият пласт отгоре и пак печете 4-5 минути. От време на време слагайте и един пласт от отделеното тесто с кайсиевия конфитюр. Продължете по този начин докато свърши тестото. На мен ми отне 90 мин и 14 пластта. Най-добре е да стоите до фурната, защото тестото много лесно може да загори.
Оставете сладкиша да престои един ден, след това го намажете с затоплен конфитюр от кайсии и го полейте изцяло с разтопен шоколад.
За баумкухен връхчета нарежете сладкиша на филийки и след това на триъгълници и покрийте тези с шоколад.
Украсете по желание.
No comments:
Post a Comment